De Beemster Compagnie, een samenwerkingsverband tussen gemeente Purmerend en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, ontwikkelt woningbouwlocatie De Keyser in de Middenbeemster. In het kader van deze gebiedsontwikkeling is er budget gereserveerd om een kunstwerk voor deze nieuwe woonwijk te laten ontwerpen en plaatsen .
Kunstenaar Rob Cerneus is geselecteerd voor deze bijzondere opdracht met als uitgangspunt de (cultuur)historische waarden van de Middenbeemster. Deze opdracht valt samen met de viering van 25 jaar UNESCO Werelderfgoed Droogmakerij de Beemster.
Kunst voor de Beemster
De Beemster Compagnie ontwikkelt in de Beemster een tweetal woningbouwlocaties: De Nieuwe Tuinderij in Zuidoostbeemster en De Keyser in Middenbeemster. In kader van deze woningbouwopgave is er bij de start van deze gebiedsontwikkeling budget gereserveerd om kunst in deze nieuwe gebieden te realiseren. In De Nieuwe Tuinderij West is in 2019 het eerste kunstwerk opgeleverd. Een kunstbrug, genaamd De Beemster Boog, is ontworpen door kunstenaar Gabriel Lester van Ontwerpstudio PolyLester in samenwerking met Arnaud Hendrickx. Voor De Nieuwe Tuinderij Oost heeft kunstenaar Birthe Leemeijer een ontwerp gemaakt dat eind 2024 gerealiseerd zal worden. Deze kunstwerken zijn thematisch gerelateerd aan de verkaveling van De Beemster en de pijldiepte. Het kunstwerk van Rob Cerneus voor De Keyser gaat in op het bijzondere erfgoed van (Midden)beemster.
Rob Cerneus
Karakteristiek voor de Beemster zijn de openheid van het landschap en de monumentale rechtlijnigheid van wegen en sloten. De Beemster dankt haar UNESCO Werelderfgoed status aan deze unieke vierkante gridstructuur van de droogmakerij en is tot bloei gekomen door o.a. landbouw en fruitteelt. En waar De Beemster nog meer bekend om staat is natuurlijk de kaas. Rob Cerneus is met verschillende vertegenwoordigers van de Beemster gemeenschap, van jong tot oud, in gesprek over wat Beemster zo bijzonder maakt. Zo heeft hij ook de kinderen van Openbare Basisschool De Blauwe Morgenster gevraagd wat de Beemster voor hen betekent. De opgehaalde ideeën zijn input voor het uiteindelijke kunstwerk.
“Mijn werk moet kloppend voelen bij de identiteit van dit gebied en bijdragen aan de beleving van de openbare ruimte. Ik wil een duurzaam beeldhouwwerk creëren dat verwijst naar de rijke historie en vruchtbare Beemstergrond. Beelden dragen de betekenissen over die wij als mensen geven aan onze leefomgeving en bewaren ze voor de volgende generaties.”
De Keyser
Het historische en sociaaleconomische hart van Middenbeemster bevindt zich nog steeds rond het dorpsplein, op de kruising van de Middenweg en de Rijperweg. Hier staat ook de door Hendrick de Keyser ontworpen kerk van Middenbeemster, die met haar torenspits het hart van het dorp markeert. Middenbeemster is, met name in de tweede helft van de vorige eeuw, sterk gegroeid. In eerste instantie alleen ten westen van de Middenweg, later is ook het kwadrant ten oosten van de Middenweg en ten noorden van de Rijperweg ontwikkeld.
Met de ontwikkeling van De Keyser in het vierde kwadrant van Middenbeemster krijgt het dorp een logische voltooiing omdat het dorp daarmee als geheel weer een symmetrische opzet krijgt. Het project De Keyser ligt aan de zuidoostkant van het dorp Middenbeemster in het enige tot voor kort onbebouwde
kwadrant van dit kruisdorp. Door ook dit vierde kwadrant te bebouwen komt het geografisch middelpunt van het dorp opnieuw te liggen waar het 400 jaar geleden is ontworpen: op de kruising van de Middenweg en de Rijperweg. De ontwikkeling heeft de naam De Keyser meegekregen, vernoemd naar Hendrik de Keyser.