Dorpsuitbreiding Middenbeemster

Hoe komt De Keyser aan zijn naam?

De kerk in Middenbeemster, wie kent hem niet. Maar wist je ook dat deze is ontworpen door Hendrick de Keyser? De Keyser was een Amsterdamse architect en beeldhouwer die in de Gouden Eeuw leefde (1565-1621). De Beemsterpolder is in deze periode drooggelegd. Toen is het landschap gevormd tot het vertrouwde, herkenbare en unieke landschap dat het vandaag de dag is. Daarbij heeft De Keyser met de realisatie van de kerk een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan en de groei van Middenbeemster. Wij vonden het passend om zijn naam te verbinden aan de wijk die nu de afronding van het dorp betekent.

Lekker kleinschalig, passend bij omvang Middenbeemster

De Keyser is een uniek woongebied. Niet alleen omdat het in een gebied ligt dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, maar ook doordat het een buurt is die echt onderdeel gaat uitmaken van het bestaande dorp. Zo vaak krijg je niet de kans om een nieuwbouwhuis te kopen in je eigen dorp. Goede kans dat je buren bekenden zijn.

De opzet van De Keyser sluit naadloos aan bij het polderlandschap waar Middenbeemster zich middenin bevindt. Herkenbaar zijn straks de polder- en waterwegen die de hoofdverdeling bepalen. Doorzichten tot in het oneindige. Kleine aftakkingen in de vorm van fietspaden, wandelroutes en groenzones geven het plan zijn intimiteit. De nieuwbouwhuizen staan op ruime kavels, vaak met voortuin en soms met mee ontworpen stoepzone, zoals u dat ook in Middenbeemster tegenkomt. Ook de architectuur van de nieuwbouw is dorps. Rijk gedetailleerd, opvallende kapvormen en individueel herkenbare woningen die met elkaar samen een fraai, samenhangend geheel vormen.