KBK Bouwgroep en Just Architects zijn door Bouwfonds Ontwikkeling geselecteerd voor de realisatie van de huizen in fase 1a van De Keyser, Middenbeemster. De selectie van de bouwer en architect is tot stand gekomen aan de hand van een uitvraag onder een aantal aannemers en architecten. De inzendingen zijn beoordeeld op basis van woningindelingen, uitstraling, keuzemogelijkheden voor consumenten, afwerkingsniveau, duurzaamheid en bouwkosten. De combinatie KBK en Just Architects is als winnaar uit de bus gekomen.

KBK Bouwgroep uit Volendam is in de regio een bekende partij. Ze hebben veel ervaring met de realisatie van nieuwbouwhuizen en kennen de regio en de mensen goed. Met hun persoonlijke en betrokken werkwijze zullen zij de kopers van een woning in De Keyser op de juiste manier ondersteunen en begeleiden. Just Architects is een jong architectenbureau, maar wel één met al veel ervaring. Ze hebben tal van woningbouwprojecten in hun portfolio. Ook in de Beemster.

Voor fase 1a in De Keyser is gekozen voor een ontwerp dat Beemsterlingen bekend zal voorkomen. De uitstraling is duidelijk geïnspireerd op de dorpse architectuur van Middenbeemster. Elke woning is individueel herkenbaar en verschillende kapvormen wisselen elkaar af . Voor de detaillering is goed gekeken naar de architectuur in de omgeving. Dat heeft geleid tot een zorgvuldige detaillering met veel geschilderd hout, daklijsten, onderverdeelde ramen, ornamentale dakkapellen en aandacht voor dakranden. Ook in het kleurgebruik is inspiratie gezocht in Middenbeemster. De huizen krijgen warme kleuren metselwerk in de tinten oranjerood met af en toe een wit gekeimde gevel. Verder wordt gebruik gemaakt van groen en wit geschilderd hout en keramische dakpannen in de kleuren antraciet en rood.

Schetsimpressie De Keyser 2
Schetsimpressie De Keyser 1

Bovenstaande afbeeldingen geven een beeld van hoe de woningen er uit komen te zien. Duidelijk herkenbaar is de dorpse architectuur uit Middenbeemster waarop de woningen zijn geïnspireerd. Op dit moment wordt druk gewerkt aan de verdere uitwerking van de woningen.